Reviews

puresound.be

Wed 13 October 2010

Bij het label Etcetera is onlangs een nieuwe opname verschenen van de 6 cellosuites van Bach. Cellist van dienst is Roel Dieltiens, een uitmuntend muzikant en internationaal zeer hoog aangeschreven. Trouwens, hij heeft deze suites al eens opgenomen, lang geleden bij het label Accent. Toen waren de recenties zeer lovend.

Hij is alleszins niet de eerste artiest die dit doet. Ook bijvoorbeeld Peter Wispelwey en Anner Bylsma hebben deze muziek  een tweede keer opgenomen: het gaat immers   niet om zo maar het eerste beste muziekstukje ,  het zijn absolute meesterwerken, technisch uitdagend en enorm gevarieerd. Bovendien zijn deze werken bij ons razend  populair:  de muziek in kwestie handhaaft zich zonder enige moeite bovenaan in de top van de rangschikking van Klara's Top 75. Niet op nummer 1, ( waar trouwens ook Bach staat ) maar toch. Dat befaamde cellisten deze werken op hun repertoire hebben en opnemen is dan ook niet meer dan logisch. En bijgevolg misschien ook een  tweede keer.

Technisch gezien is deze opname absolute top. Echt waar. Zeer detailrijk  -  vingerzetting !  -  en ruimtelijk . Vergeleken met de vorige opname (  in 1991 ! )  is de  vooruitgang niet te ontkennen.

Ook inhoudelijk zijn er alvast verschillen: de tempi zijn nu eens sneller, dan weer trager en soms zeer uitgesproken.Enkele voorbeelden: waar Dieltiens in de eerste opname  de prélude van de suite nr 1 BWV 1007 speelt in 1'53", gebruikt hij voor deze opname 2'43 " ;  en alle  sarabandes zijn nu een beetje trager, behalve die van suite nr 5 BWV 1011, die is dan weer een beetje sneller.

Zijn stijl was reeds bedachtzaam, maar is dat nu nog meer. Het lijkt nu nog minder op de opname van Heinrich Schiff, die veel brutaler, krachtiger is. Met meer hakkatakatak. Dieltiens is veel poetischer, lyrischer , meer doordacht. Zacht waar het kan en hard waar het moet.  Fascinerend.

Ik hoop dat de man nog vele vele jaren muziek mag maken.

Roel van Nunen (PURESOUND.BE)

 

More

RC (GRAMOPHONE): Kodaly Duo, Op. 7'1). Solo Cello Sonata, Op. 8b
RC (GRAMOPHONE): Bach Solo Cello Suite No. 2 in D BWV1008e
Gramophone.net: Vivaldi Vol.1
Gramophone.net: Vivaldi Vol.2 "Roel Dieltiens turns rare Vivaldi concertos into a 'memorable musical experience'
Biberfan.org: Vivaldi Vol.2

Back to overview